Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
20/07/2024 | 17:03 h
previsio
 
 
20/07/2024 | 17:03 h

Palafolls torna a l'escenari d'alerta per sequera

5 de juliol de 2024


La recuperació de les reserves hídriques a l'àmbit Ter-Llobregat permet flexibilitzar les restriccions d'estalvi d'aigua


Des d'aquesta setmana, i segons l'acord de la Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) de la Generalitat de Catalunya, Palafolls torna a l'escenari d'alerta. Una mesura que, arran de la recuperació de les reserves a causa de les pluges de les darreres setmanes, beneficia a més de 6 milions de persones de 255 municipis.

 

Actualment, el nivell de reserves en els embassaments de l'àmbit Ter-Llobregat se situa al 38,5%, amb 236 hm3 i una tendència creixent arran de les pluges. Cal recordar que, a principis del mes de març, el nivell de reserves en aquest àmbit era del 15% amb 91 hm3. Es retorna així a l'alerta, un escenari en el qual s'hi va entrar durant el mes de novembre de 2022.

 

Mesures de la fase d'alerta

 

Les mesures que s'han d'aplicar en situació d'alerta per sequera impliquen una sèrie de limitacions en alguns usos, com la reducció d'aigua, respecte al consum normal, per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).

 

Pel que fa als usos d'abastament domèstic, s'estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l'ompliment de piscines, la limitació en la neteja de vehicles, entre d'altres.

 

Més informació sobre les mesures en la fase d'alerta, en aquest enllaç.

 

Llindar màxim de consum d'aigua diària

 

D'aquesta manera, les restriccions pel que fa als usos de l'aigua tornen a variar i la dotació màxima, segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), augmenta dels 230 als 250 litres per habitant i dia.

 

Cal tenir en compte, però, que l'ACA calcula la dotació incloent tots els consums d'aigua urbans, és a dir, els estrictament domèstics però també els provinents de les activitats econòmiques i comercials, els d'usos municipals i dels centres sanitaris i les pèrdues en les xarxes de distribució, entre d'altres.

 

Així, es calcula el consum general d'aigua a Palafolls i es divideix pel número d'habitants censats. A més, la Generalitat de Catalunya reconeix Palafolls com un dels municipis catalans que es troba dins l'Annex 4 "Dotacions addicionals en situació de sequera hidrològica" del Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera (PES).

 

Per tant, la població compta amb una dotació addicional pel seu alt consum industrial i per la rellevància del sector industrial del municipi. Per aquest motiu la xifra és bastant alta, ja que només la dotació dels usos industrials se situa al voltant dels 50 litres per habitant i dia.

 

En el marc d'aquesta circumstància, l'Ajuntament de Palafolls fixa la dotació per aquest escenari en uns 125 litres per habitant i dia: una limitació més concreta i real que busca conscienciar a la població de la necessitat de fer un ús raonable de l'aigua, segons explica l'alcalde Francesc Alemany.Número de visites
410
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major, 11
08389 - Palafolls
Tel 93 762 00 43