Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
19/04/2024 | 12:25 h
previsio
 
 
19/04/2024 | 12:25 h

Palafolls entra en la fase d'emergència per sequera

1 de febrer de 2024


El Pla de Sequera del sistema Ter Llobregat fixa en l'escenari d'emergència una limitació de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi


La Generalitat de Catalunya ha declarat aquest migdia l'entrada en la fase d'emergència del Pla Especial de Sequera del sistema Ter Llobregat, que inclou 202 municipis catalans, entre els quals es troba Palafolls. Tal com estableix el pla, les mesures s'han aplicat un cop el sistema s'ha situat per sota del 16% de les reserves, un mínim històric.

 

El Pla de Sequera fixa en l'escenari d'emergència una limitació de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. Aquesta xifra inclou el consum domèstic, les activitats econòmiques, centres sanitaris i usos municipals i les pèrdues en les xarxes de distribució, entre d'altres. Pel que fa al consum que s'ha de fer a les llars, es recomana que aquest se situï al voltant dels 90 litres per habitant i dia.

 

En l'escenari d'emergència es preveuen una sèrie de mesures per optimitzar l'ús de l'aigua, com ara la supressió del reg agrícola en un 80% (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos i arbrat, sempre amb aigua regenerada o del freàtic).

 

També s'aplica la reducció del 50% en l'ús de l'aigua per a usos ramaders; així com la reducció del 25% dels consums d'aigua dels usuaris industrials o la reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i supressió total del reg).

 

En tots aquests casos, les dotacions es poden complementar amb aigües regenerades procedents d'una estació depuradora d'aigües residuals, a càrrec de la persona usuària, sempre que existeixi disponibilitat de cabals.

 

20240201_mesuressequera.jpg_387468228.jpg

 

Limitats el reg i les fonts ornamentals

 

El reg públic de supervivència d'arbrat i jardins botànics es podrà dur a terme si es fa amb aigües regenerades procedents de depuradora o amb aigües freàtiques, sempre que no redueixi la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari.

 

El reg de camps esportius de gespa natural, o d'altres superfícies que requereixen reg, per a la pràctica de l'esport federat, es podrà dur a terme quan es compleixin certes condicions. Caldrà emprar aigua regenerada o aigües freàtiques, sempre que no suposi una reducció de la disponibilitat d'aigua per a l'abastament domiciliari i que, mitjançant l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals en la mateixa instal·lació esportiva, s'aconsegueixin estalvis d'aigua equivalents al volum d'aigua emprat en el reg.

 

Pel que fa a les fonts ornamentals, llacs artificials, i altres elements d'ús estètic d'aigua, en quedarà prohibit l'ompliment total o parcial. En són l'excepció aquelles basses que serveixen de refugi de fauna en perill d'extinció i de fauna destinada a la recuperació de les espècies autòctones en les masses d'aigua, que es poden omplir amb la mínima quantitat d'aigua indispensable procedent de la regeneració o del freàtic.

 

Limitacions en piscines

 

No es podran omplir les piscines d'aigua dolça. Només es podran reomplir sempre que, mitjançant l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals en la mateixa instal·lació esportiva (entre les quals cal incloure el tancament de les dutxes), s'aconsegueixin estalvis d'aigua equivalents al volum d'aigua emprat en el reompliment de la piscina.

 

Pel que fa a les piscines amb aigua de mar, es permet el seu ompliment total o parcial sempre que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament ni sanejament.

 

Altres limitacions

 

Es prohibeix:

  • La neteja de qualsevol classe de vehicle, excepte que es realitzi en establiments comercials de neteja de vehicles que comptin amb sistemes de recirculació de l'aigua
  • La realització d'actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d'aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d'ús lúdic, les festes de l'escuma, els jocs d'aigua o similarsNúmero de visites
740
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major, 11
08389 - Palafolls
Tel 93 762 00 43