Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
24/04/2024 | 23:31 h
previsio
 
 
24/04/2024 | 23:31 h

L’Ajuntament aprova un pressupost municipal de més d’11 milions d’euros

21 de desembre de 2021


Està marcat per la davallada d'ingressos directes i per l'augment de les aportacions d'altres administracions.


 

             presssada.JPG

El ple municipal va aprovar dijous passat el pressupost del consistori pel proper any 2022. Un pressupost que s’enfila fins els 11.011.098,49€.

De tota manera, el nou pressupost està marcat per una més que presumible davallada d’ingressos derivada de les circumstàncies de la pandèmia. Cauen els ingressos de la majoria d’impostos locals i d’altres aportacions, com l’IBI que pagava l’autopista del Maresme es deixarà de cobrar, el que suposa entorn a 278.000€ menys.

 

Ingressos

En total l’any vinent es preveu recaptar prop de 7M€, 666.000€ menys que el 2020 (el pressupost previ a la pandèmia).

Aquesta davallada d’ingressos dels impostos i taxes locals es veurà compensada per un augment de les aportacions de la resta d’administracions. L’Estat i la Generalitat transfereixen anualment part del que recapten a les administracions locals, en concepte de participació de tributs. Amb la previsió que la majoria d’ajuntaments tinguin importants davallades d’ingressos, aquest 2022 la transferència d’altres administracions creixerà per ajudar a quadrar els números als consistoris.

La previsió és que passi dels 2.5M€ (any 2020) als 3.1M€ l’any vinent.

 

       ingress.JPG

 

Amb tot plegat, es preveu aconseguir uns ingressos similars als de fa 2 anys.

 

Despeses

L’Ajuntament de Palafolls, com tots els consistoris, té tot un seguit de despeses ordinàries i inexcusables pel normal funcionament dels seus serveis públics. Algunes d’aquestes despeses, a més, estan compromeses pels contractes de servei en vigor. Entre aquestes despeses ordinàries s’inclouen, des del personal, com també la recollida d’escombraries, la jardineria, la neteja viària, o el cost del servei de Respir o la despesa energètica. La factura ordinària de l’Ajuntament de Palafolls s’enfila als 9.7M€.  La majoria d’aquesta factura és pel personal públic, però també destaca la despesa de la recollida i gestió de residus o la neteja i manteniment d’equipaments municipals (des de les escoles als pavellons esportius).

 

              despeses imatge.JPG

 

Encara hi ha uns 450.000€ de despesa que són per a actuacions ordinàries, però que no estan compromeses per contracte. El material d’oficina, el mobiliari, cert utillatge de la brigada o dels serveis i petites inversions són exemples d’aquestes despeses.

Això situa la despesa total prevista pel proper any en els 11M€.

 

Inversions

Més enllà de les despeses habituals i corrents per fer funcionar l’Ajuntament, també hi ha 830.000€ previstos per a inversions.  Aquests diners provenen majoritàriament de la Diputació de Barcelona (88.7%) i han de servir per fer tot un plegat d’actuacions arreu del poble per millorar-lo. La principal inversió prevista, entorn als 600.000€, és la millora de l’espai viari de Palafolls amb l’asfaltat dels carrers que es troben en pitjor estat, però també l’eliminació de barreres arquitectòniques o la instal·lació de plaques fotovoltaiques al Respir, entre d’altres.

 

Tot i que el pressupost d’inversió pel proper any puja a 830.000€, el consistori es prepara per gestionar uns 3M€ en projectes l’any vinent, ja que són intervencions molt importants que es faran de cara a l’any vinent. Per exemple, el canvi de la canonada d’impulsió d’aigua (600.000€), el nou nus d’entrada a la zona dels semàfors (490.000€) o la remodelació integral de la piscina (400.000€).

 

            inversionsasd.JPG

 

Tot i que en el global el pressupost municipal és dels més alts dels últims anys, l’Ajuntament ha hagut d’esforçar-se per quadrar les despeses ordinàries amb els ingressos previstos ja que la intenció ha estat la de mantenir tots els serveis públics (especialment els no obligatoris) i  no apujar la pressió fiscal als ciutadans amb un augment dels impostos i taxes locals.

 

 Número de visites
720
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major, 11
08389 - Palafolls
Tel 93 762 00 43