Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
03/12/2023 | 11:12 h
previsio
 
 
03/12/2023 | 11:12 h

L'alcalde de Palafolls emet un Ban de recomanació i precaució davant l'onada de calor

17 de juny de 2022


A banda dels consells per resguardar-se de les altes temperatures l'alcalde demana a la ciutadania extremar al màxim les mesures de precaució per evitar incendis forestals


Que Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat l’alerta del pla PROCICAT per l’arribada d’una onada de calor amb temperatures màximes de 40 graus, així com el pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT, que s’ha elevat a fase d’emergència 2, davant els diversos incendis simultanis que s’estan produïnt.

 

Tot i que les temperatures més altes es preveuen a les comarques de ponent, el Servei Meteorològic de Catalunya pronostica temperatures per sobre de l'habitual per l'època a la majoria de comarques de Catalunya.

 

Segons els darrers mapes avui les temperatures seran semblants a les d'ahir amb màximes de 32 a 34 graus a l'interior de la comarca i entre els 29 i els 32 graus a la franja costanera. Per demà divendres dia 17/06/2022 resta activada l’alerta per calor, entre les 11.00 h i les 18.00 h, ja que els valors màxims arribaran als 38-39 graus a l'interior de la comarca i entre els 32 i els 36 graus a la zona costanera.

Davant d'aquesta situació es recorden els consells de Protecció Civil:

- Cal hidratar-se molt sovint. Beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos. Evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació.

- Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.

- Igualment és molt recomanable que si es surt a fer esport (com córrer o anar en bicicleta), es faci a les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.

- Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.

- Si no teniu ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic on hi hagi aire condicionat.

- Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

- Recorda mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta).

- Si tens una mascota, pensa en el seu benestar i sortiu a passejar en les hores més fresques, fes que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

  

Pel que fa a l’elevat risc d’incendi, actualment el Pla Alfa està activat a nivell 2, a l’espera d’actualitzacions i es fa una crida per tal que s’extremi la vigilància en zones forestals i s’avisi immediatament de columnes de fum o foc als serveis d’emergències. En aquest sentit es fan públiques les següents recomanacions:

  • No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
  • Si aneu va al medi natural amb vehicle particular, aparca bé, sense envair camins i pistes. Cal deixar lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari. S’ha d’aparcar als espais habilitats, i sempre fora de les finques particulars.
  • Si viviu en una casa, neteja el jardí de vegetació, mantingueu una distància de 6 metres entre els arbres i evita que les capçades es toquin entre elles i a la façana. Mantingueu netes les franges de protecció perimetral.
  • No llanceu coets, petards, focs d'artifici, globus (com ara fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc ni a menys de 500 metres de zones boscoses.
  • No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires.
  • Si un incendi us sorprèn a camp obert, allunyeu-vos en direcció oposada al vent i, si podeu, entra en zona ja cremada.
  • Si l’incendi s’apropa a casa vostra, refugieu-vos a l’interior, tanqueu portes i finestres, tapeu qualsevol forat per on pugui entrar aire de fora i no marxeu si no us ho indiquen els serveis d’emergència.
  • Si us fan desallotjar, tanqueu els interruptors de la llum i del gas, agafeu el que sigui imprescindible (documentació, diners i medicaments) i marxeu allà on us diguin els serveis de seguretat.Número de visites
658
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major, 11
08389 - Palafolls
Tel 93 762 00 43