Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
02/12/2023 | 19:57 h
previsio
 
 
02/12/2023 | 19:57 h

L'Associació Espai Agrari de la Baixa Tordera aprova 12 actuacions per aquest any

4 de maig de 2023


Aquesta setmana s'ha celebrat la segona assemblea ordinària a Palafolls per aprovar els estatuts, el pla d'actuacions i els reglaments de la marca


El dimarts a la tarda es va celebrar a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Palafolls la segona assemblea ordinària de l'Associació Espai Agrari de la Baixa Tordera, constituïda el passat octubre i formada pels municipis de Palafolls, Malgrat de Mar, Tordera, Santa Susanna i Blanes, juntament amb La Cooperativa Conca de la Tordera, La Cooperativa Agrària La Baixa Tordera i La Cooperativa Progrés-Garbí.

 

Amb la presència dels alcaldes, alcaldessesrepresentats dels cinc municipis integrants i els representants de les cooperatives, es van aprovar els nous estatuts, el pla d'actuacions de l'associació per aquest 2023 i els reglaments de la nova marca EABT, de cessió d'ús del distintiu i la seva normativa específica.

 

Pel que fa al full de ruta d'aquest 2023, l'Associació Espai Agrari de la Baixa Tordera ha establert 12 actuacions a desenvolupar, acordades amb la pagesia de la zona:

 

 • Sistema de previsió meteorològica
  Consisteix en un assessorament agrometeorològic específic, pilot a nivell de territori, i especialitzat en donar informació clau a la pagesia per optimitzar la presa de decisions que minimitzin l'impacte de les situacions meteorològiques adverses.
 • Pla de comunicació
  Desenvolupar i mantenir continguts comunicatius per a les xarxes socials (Instagram i Twitter) i el web de l'EABT.
 • Senyalització a l'Espai Agrari de la Baixa Tordera
  Es realitzarà un estudi de senyalització al conjunt de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera, que inclogui el disseny de les diferents tipologies de senyals i la proposta d'ubicació al territori. Es preveu subministrar i instal·lar, en aquesta anualitat, dues senyals informatives d'accés a l'Espai Agrari de la Baixa Tordera a cadascun dels municipis de l'àmbit.
 • Obrador compartit
  Conjuntament amb altres administracions i entitats, es contribuirà a l'execució de les obres per condicionar l'espai físic, que ha de permetre a tots els productors interessats poder elaborar productes transformats que incrementin el valor de les produccions, dinamitzin el sector i contribueixin a facilitar la gestió d'excedents i puntes de producció.
 • Campanya de promoció de la marca
  L'actuació consisteix en el disseny i execució d'accions i materials promocionals de la marca Espai Agrari de la Baixa Tordera.
 • Suport al cicle formatiu d'agroecologia
  En col·laboració amb l'Institut Ramon Turró de Malgrat de Mar, es faran materials i accions de comunicació per tal de fer arribar més informació del cicle a persones que potencialment hi poden estar interessades, i aconseguir així dinamitzar-ne les inscripcions i contribuir a fer-lo més viable.
 • Creació d'un equip tècnic
  Es crearà un equip tècnic que contribueixi a l'execució de les actuacions previstes en el pla d'actuació 2023 i, en general, a la implantació del Pla de Gestió, en el que podran participar els regidors i/o personal tècnic propi dels municipis que integren l'Associació així com personal tècnic de les entitats privades.
 • Caracterització de les explotacions agràries de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera
  A partir d'un treball de camp intens, es determinaran les característiques de les empreses agràries del territori i les seves necessitats i reptes en l'àmbit social (relleu, associar-se, reconeixement, relació amb els consumidors), l'àmbit ambiental (recursos hídrics, sòl, energia, situacions climàtiques adverses), i en l'àmbit econòmic (productivitat, comercialització, elaboració, cooperació).
 • Estudi de la xarxa de rec i drenatge
  A partir de recerca documental i treball de camp, es determinaran les zones de recàrrega de l'aqüífer, es caracteritzarà la xarxa de drenatge i el seu funcionament i mancances, les necessitats i la gestió hídrica a nivell agrari, i es faran propostes de millora de gestió hídrica a l'EABT.
 • Banc de Terres - accés a la terra
  Es determinaran els sòls abandonats o en risc d'abandonament a l'Espai Agrari de la Baixa Tordera que tenen potencial per ser conreats, i s'iniciaran actuacions per posar en contacte la propietat amb persones potencialment usuàries, generant un espai de confiança i suport tècnic que afavoreixi els acords entre parts.
 • Relleu agrari
  A partir de la concreció de reptes i propostes fruit de l'estudi de caracterització de les explotacions agràries de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera (actuació 8), i en xarxa amb personal tècnic i ens gestors d'altres espais agraris, es preveu avançar cap a un pla de relleu agrari que incorpori també les especificitats de l'EABT, i es valorarà de fer una sessió de treball monogràfica amb la pagesia del territori.
 • Assessorament IRTA
  Es preveu realitzar actuacions de continuïtat amb anys anteriors, vinculades al projecte Horta.net per avaluar l'estat de salut del sòls, ús de marges florals per al control biològic de plagues i per l'increment de biodiversitat, i ús de solucions basades en la natura per la gestió de residus agraris.Número de visites
322
 • Associació EABT
 • Associació EABT
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major, 11
08389 - Palafolls
Tel 93 762 00 43