Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
17/06/2024 | 10:33 h
previsio
 
 
17/06/2024 | 10:33 h

La piscina municipal no obrirà aquesta temporada

22 d'abril de 2021


El dèficit final de l’obertura de l’equipament va suposar un cost quatre vegades superior a anys anteriors, a causa de la pandèmia. El Govern buscarà alternatives i aprofitarà per executar tasques de manteniment


Al Ple Municipal d’abril, el govern municipal ha informat del tancament de la piscina per aquest estiu. Aquesta és una decisió complicada i madurada que ha portat al govern del consistori a esperar fins al 2022 per tornar a obrir aquestes instal·lacions. 

 

Els costos d’obertura de la piscina s’han multiplicat per quatre en plena pandèmia

 

Entre les causes principals s’hi compta el sobrecost econòmic (principalment en matèria de personal) que ha suposat l'obertura d’aquesta instal·lació en plena pandèmia. 

 

En els anys previs a la Covid-19, obrir la piscina comportava una despesa aproximada de 68.788€, dels quals se'n recuperaven 48.604€ (en abonaments i entrades), i el dèficit total per a l’ajuntament era d’uns 20.174€, una xifra assumible. 

 

L’any passat, la incidència derivada de la pandèmia va multiplicar aquest dèficit final per quatre, mentre que els ingressos disminuïen per la davallada d’usuaris a causa de les restriccions d’aforament. Així, l’obertura de la piscina municipal durant els mesos de juliol i agost de 2020 (cal recordar que la instal·lació només s’obre aquests dos mesos de l’any), va comportar una despesa total de 103.720€ mentre que els ingressos van disminuir a menys de la meitat, 19.125€. Aquestes dades incrementen el dèficit final per l’ajuntament, que va passar de 20.174€ l’any 2019 a 84.595€ de pèrdues el 2020

 

Un dels exemples de despeses que van incrementar el cost d’obertura de la instal·lació durant el 2020, és la dels materials de protecció sanitària i costos de personals, on l'increment econòmic és de 35.000€.

 

La piscina pateix deficiències importants i històriques de manteniment

 

El motiu econòmic, però no és l’únic que ha motivat aquesta decisió difícil de l’equip de govern. Un informe tècnic ha resolt que hi ha deficiències de manteniment importants i històriques principalment en tres aspectes: al circuit d'aigua, als vasos de la piscina i a la sala de màquines. Això no només suposaria una nova inversió en temps sinó que també una d’econòmica important que és del tot incompatible amb obrir la instal·lació en les condicions de dèficit actual.

 

Les restriccions per l’aforament limitat impedeix oferir abonaments de temporada, un fet important a l’hora de comptar ingressos

 

Finalment, l’excepcionalitat derivada de la pandèmia de la Covid-19 afecta a tots els àmbits socials. També ho fa en aquesta ocasió, especialment,  limitant l’aforament d’accés a la piscina municipal a 180 persones, basant-nos en dades de l’any anterior

 

La piscina municipal té uns costos d’obertura fixos, només pel fet d’obrir. Si hi sumem les restriccions d’aforament que marca la Generalitat, la davallada d’ingressos pel descens d’usuaris implica que aquest cost d’obertura de la instal·lació municipal es multipliqui, com ja hem explicat més amunt. 

 

Les entrades en totes les seves modalitats possibles (tiquets de temporada, entrades de dia, paquets de 10…) són l’única possibilitat d’ingrés que genera l’equipament. Les limitacions d’aforament han anul·lat la possibilitat que, un any més, es poguessin realitzar abonaments de temporada, la modalitat d’ingrés més forta que té la piscina. Això i la davallada d’usuaris per la mateixa causa (de 14.000 usuaris el 2019 a només 6.500 el 2020), han estat les raons que els ingressos caiguessin de 48.604€ el 2019 a 19.125€ el 2020; doncs l’abonament era l’opció de preferència per molts palafollencs i el fet de no oferir-lo va provocar que no fessin ús de la piscina

 

En un exercici de transparència, i amb la finalitat que la ciutadania disposi de totes les dades possibles per entendre aquesta decisió, s’ha elaborat un document infogràfic amb les 6 qüestions principals per entendre perquè no s'obrirà la piscina municipal.

 

Tal com ha anunciat el govern municipal al Ple, l’Ajuntament treballa amb la possibilitat d’oferir alternatives o solucions de cara a la temporada d’estiu.

 no obertura piscina 2021Número de visites
1278
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major, 11
08389 - Palafolls
Tel 93 762 00 43