Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
05/03/2024 | 05:12 h
previsio
 
 
05/03/2024 | 05:12 h

La vespa asiàtica ha arribat a Palafolls

10 d'agost de 2018


No són especialment agressives, però en cas de detectar algun niu cal trucar als Agents Rurals.


Fa uns dies es van detectar els primers exemplars de vespa asiàtica al Barri de Sant Lluís, i aquesta setmana ja s’ha denunciat a la Policia Local l’existència dels primers eixams d’aquesta espècie invasora al centre de Palafolls.

 

Aquesta vespa instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses.

No és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura i per l’espècie de vespa autòctona.

 

Com diferenciar-la de la vespa europea
La vespa asiàtica té un color castany fosc i el tòrax és castany i groc ataronjat. La principal diferència respecte de la vespa crabro és que les obreres són de 3 centímetres de llargària i les reines poden arribar als 4,5 centímetres.

 

Comportament de la vespa
No és agressiva a més de 5 metres del niu o si s’està alimentant o bevent aigua o altres líquids. Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, però no són més perilloses que les de les vespes autòctones.

 

Vigilància i control
El Cos d’Agents Rurals porta a terme un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions de vespa velutina que comprèn l’eliminació dels nius i la captura de les abelles reines amb paranys, en el moment que augmenta la temperatura, quan surten de la hivernació. En cas de perill per a les persones, el CAR s’encarrega de la destrucció dels nius.  

 

Què fer si es detecta un niu 

En cas d’observació de qualsevol d'exemplars o de nius, no intenteu retirar-lo i  contacteu amb el Cos dels Agents Rurals: Tel. 93 561 70 00 o escrivint un correu a velutinacar@gencat.cat.

En cas de picades truqueu al 061.

 Número de visites
16475
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major, 11
08389 - Palafolls
Tel 93 762 00 43