Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
23/02/2024 | 04:52 h
previsio
 
 
23/02/2024 | 04:52 h

Palafolls amplia el número de punts de recollida del tèxtil usat amb finalitat social

4 de maig de 2022


Amb els 3 nous elements instal·lats, Palafolls ja té 9 contenidors per a dipositar-hi la roba que no es faci servir


La xarxa de punts de recollida selectiva del residu tèxtil s’ha ampliat a Palafolls de sis a nou. L’Ajuntament i Humana Fundación Pueblo para Pueblo han decidit instal·lar tres contenidors més als que ja hi havia, per a dipositar-hi la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen i dels quals poden encara tenir una vida útil més llarga mitjançant la reutilització o el reciclatge.

 

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que a Catalunya es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil, o el que és el mateix; cada ciutadà en llença aproximadament 20 kg de mitjana a l'any. Malauradament, només es recupera una petita part, al voltant del 12%.

 

Humana calcula que gairebé el 60% d’aquest textil es pot reutilitzar i el 32%, reciclar. De tota manera el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat sinó a la brossa.

 

Humana gestiona la recollida selectiva del residu tèxtil a Palafolls des de l’any 2017. L’any passat, l’entitat sense ànim de lucre hi va recuperar 21.601 kg, una mitjana de 2,24 kg per habitant.

 

 

La ubicació dels contenidors

 1. Plaça Saló de Mas Pedrer, 11
 2. Avinguda Pau Casals, 9
 3. C/ Mas Pinell, 90
 4. Avinguda Ítaca, 1
 5. Avinguda del Mar, 45
 6. C/ Sant Genís, 24
 7.  (nou)Avinguda Costa Brava amb C/ Salvador Espriu 
 8.  (nou)Avinguda Pau Casals amb C/ Girona
 9.  (nou)Avinguda Burgada amb C/ Mas Pinell (Palauet)

                                             Humana_Palafolls_Avda Burgada.jpg

 

 

 

Beneficis ambientals i socials

La reutilització del tèxtil contribueix a la reducció de les emissions de CO2: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi dHumana . Això vol dir que les més de 21 tones recollides l’any passat a Palafolls han evitat 131 tones de CO2 a l’atmosfera.

 

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social. Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen principalment als programes de desenvolupament que la fundació du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres.

 

 

La destinació de la roba usada

La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors és la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:

 

 • El 58,6% es destina a la reutilització: el 17,2% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana i el 41,4% s'exporta, principalment a l’Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
 • El 32,3% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).
 • L’1,6% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
 • L’1,2% són residus que es destinen a valorització energètica.
 • El 6,3% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.Número de visites
797
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major, 11
08389 - Palafolls
Tel 93 762 00 43