Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
20/05/2024 | 17:03 h
previsio
 
 
20/05/2024 | 17:03 h

S’aprova el primer Pla propi per a la millora de l’escolarització i de tractament de l’absentisme escolar de Palafolls

2 de novembre de 2021


Durant el curs escolar 2020-2021 la preocupació per a la correcta detecció de l’absentisme escolar i la seva prevenció ha estat un neguit compartit entre tots els agents educatius implicats


El Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat en la seva darrera sessió el primer Pla de millora de l’escolarització i de tractament de l’absentisme escolar de Palafolls. Es tracta del primer document propi d’intervenció de caràcter municipal. Des del 2010 i fins ara s’havia aplicat la metodologia de treball i el tractament descrit i consensuat en el Pla d’absentisme escolar del Maresme. En la seva elaboració hi ha intervingut directament les direccions dels centres educatius d’infantil i primària i de secundària, els serveis d’inspecció del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i les àrees de Serveis Socials, Educació i el cos de la Policia Local del consistori.

 

Durant el curs escolar 2020-2021 la preocupació per a la correcta detecció de l’absentisme escolar i la seva prevenció ha estat un neguit compartit entre tots els agents educatius implicats: direccions dels centres educatius, inspecció del Departament d’Educació i Ajuntament. La nova normalitat que s’ha dibuixat davant les mesures restrictives per a la contenció del brot epidèmic provocat per la Covid-19 ha obligat en l’àmbit escolar a replantejar els circuits de treball, l’estructura de les comissions, els agents implicats i les mesures preventives. 

 

Paral·lelament, l’Ajuntament de Palafolls fa uns anys que s’ha adherit a diferents projectes que promouen l’èxit educatiu dels infants i joves a través de la connexió dels aprenentatges que tenen lloc tant en l’àmbit reglat com en l’àmbit ‘fora escola’ amb la voluntat de treballar a favor de l’èxit escolar i actuar directament o indirectament per minimitzar els efectes de l’absentisme escolar.

 

L’objecte del Pla de millora de l’escolarització i de tractament de l’absentisme escolar de Palafolls és aconseguir la plena escolarització de l’alumnat que té entre tres i setze anys d’edats, així com l’alumnat menor de divuit anys i escolaritzat a l’etapa d’Educació Secundària Obligatòria de Palafolls, reduir al màxim l’absentisme escolar i alhora potenciar l’increment gradual d’alumnes que segueixen estudis postobligatoris, altres accions formatives i/o accions d’inserció laboral.

 

El Pla de millora de l’escolarització i de tractament de l’absentisme escolar de Palafolls té com prioritat tractar aquesta problemàtica de manera preventiva, implicar el conjunt de la comunitat educativa en el seu tractament (família, docents, etc.), així com tots els serveis i les institucions amb competències en la resolució de la problemàtica de l’absentisme escolar.

 

Entre altres objectius del Pla de millora de l’escolarització i de tractament de l’absentisme escolar de Palafolls hi ha:

  1. Establir les estratègies de coordinació entre les diferents institucions implicades en la vigilància del compliment de l’escolaritat obligatòria.
  2. Elaborar un diagnòstic periòdic de la situació del compliment de l’escolaritat.
  3. Determinar les actuacions bàsiques per a la prevenció, la detecció i el tractament de l’absentisme i de les situacions de risc que se’n deriven.
  4. Unificar els procediments de prevenció, intervenció, control i seguiment.
  5. Fomentar el suport social i comunitari als plans de millora de l’èxit escolar i de tractament de l’absentisme escolar.
  6. Impulsar accions per al tractament de l’abandonament escolar prematur, afavorir el seguiment d’estudis post obligatoris, altres accions formatives i/o accions d’inserció laboral.Número de visites
731
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major, 11
08389 - Palafolls
Tel 93 762 00 43