Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
01/06/2023 | 05:42 h
previsio
 
 
01/06/2023 | 05:42 h

La Policia Local publica un informe que determina els carrers amb major densitat de circulació i excessos de velocitat

14 de setembre de 2022


L'estudi aconsella actuacions com realitzar una campanya de velocitat amb cinemòmetre, o controls de velocitat en diversos punts conflictius del municipi


La Policia Local de Palafolls ha realitzat una recollida de dades en alguns punts del municipi amb l'ajut d'eines com el radar pedagògic, una eina de control de la velocitat que permet als conductors saber a quina velocitat van, alhora que permet també comprovar a la policia quina és la densitat de circulació de vehicles i excessos de velocitat.
 
L'estudi arriba just abans de l'inici de la Setmana Europea de la Mobilitat, i situa l'Avinguda Pau Casals (3.466 vehicles al dia) i l'Avinguda Ribera de la Burgada (1.929 vehicles al dia) com els dos punts de més densitat de circulació de vehicles del municipi. Aquestes dades corroboren la importància de totes dues artèries del poble. 
 
Les artèries principals de Palafolls, a la franja alta en densitat de circulació i excés de velocitat
 
La velocitat mitjana però, no és igual entre les dues vies principals: l'Av. Pau Casals registra una velocitat mitjana de 29 km/h i uns excessos de velocitat del 60%, mentre que en el cas de l'Avinguda Ribera de la Burgada les xifres se situen en els 52 km/h de velocitat mitjana i una xifra ben alta d'excessos de velocitat, el 86%. Aquest darrer percentatge és el segon més alt de la taula, només per sota de l'Avinguda Flors, a Ciutat Jardí, on hi ha excessos de velocitat del 92%.
 
Les dades de l'avinguda Ribera de la Burgada són el resultat d'una mitjana entre les obtingudes actualment i les recollides quan era de doble direcció. Així doncs, a nivell de seguretat viària, s'identifica una millora substancial relacionada amb la provisionalitat del sentit únic de circulació: les dades de l'estudi indiquen que quan la via era de doble sentit, fins al 86% dels vehicles hi circulaven per sobre dels límits de velocitat permesos, a una mitjana de 52km/h. Posteriorment, una vegada limitada la circulació a un sol sentit, ha disminuït tant la velocitat mitjana, fins als 29 km/h, com també el número d'excessos, fins al 35% del total. 
 
Estadística circulació 2022 a Palafolls
 
Xon Comes, Camí del Castell i Ramon Turró els carrers més tranquils
 
A l'altre extrem de la balança, hi ha els carrers Xon Comes (170 vehicles al dia), Camí del Castell (195 vehicles al dia) i Ramon Turró (300 vehicles al dia). Tant Xon Comes com Ramon Turró, a més, presenten unes dades molt positives pel que fa a velocitat mitjana de circulació, i percentatge d'excessos de velocitat. 
 
En el cas de Ramon Turró les dades indiquen una velocitat mitjana de circulació de 23 km/h i un 11% d'excessos de velocitat, mentre que les dades de Xon Comes són encara inferiors: 20 km/h i un 2% d'excessos de velocitat. En el cas del Camí del Castell, al qual s'hi accedeix des de l'N-II direcció Mas Carbó, la configuració particular de la via eleva la velocitat mitjana cap als 46 Km/h i els excessos a un 72%.
 
El període més llarg d'obtenció de dades del radar pedagògic han estat els 72 dies seguits (entre el 7 de juny i el 10 d'agost), que va estar  ubicat al carrer Ramon Turró atenent el neguit dels veïns, producte de la implantació provisional del doble sentit de circulació, entre els carrers Sindicat i l'Avinguda Costa Brava, com a resultat de l'execució de les obres de la canonada d'impulsió. 
 
El cas més sorprenent és el de Mas Pinell, en el tram entre carrer Sindicat i Jaume Perich. Les queixes dels veïns en aquest punt van suscitar la instal·lació del radar, per esbrinar quina densitat de circulació i quina velocitat mitjana hi havia. Les dades obtingudes constaten que per aquest tram de carrer hi circulen diàriament una mitjana de 494 vehicles a una velocitat de 16 km/h. 
 
La implantació de cinemòmetres i l'augment de controls viaris, com a propostes de solució
 
L'informe conclou que, en alguns casos, la percepció dels veïns de Palafolls, pel que fa als excessos de velocitat generalitzats, és errònia tal com demostren les dades. També que les densitats de circulació de vehicles heterogènies, si es comparen la majoria de trams estudiats amb el trànsit de les dues artèries principals del poble. 
 
Pel que fa als punts més conflictius del municipi, la Policia Local proposa dues solucions; la primera, l'impuls d'una campanya combinada de sensibilització recolzada amb la utilització del cinemòmetre (radar de control de velocitat amb captura de matrícula), com a reforç. El radar pedagògic, malgrat no ser una eina al 100% efectiva, fa una funció important de conscienciació sobre molts conductors. 
 
L'altra solució proposada passa per augmentar els controls de circulació i de velocitat a tots els punts conflictius detectats, establint-ne prioritats. Número de visites
409
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major, 11
08389 - Palafolls
Tel 93 762 00 43