Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
15/09/2019 | 08:48 h
Notícies
previsio
 
 
15/09/2019 | 08:48 h

Vols aprendre a ballar el Patatuf, l’espolsada i el Contrapàs de St. Genís?

10 de juliol de 2017Des de fa uns anys l’entitat Vivelles Cultura i Entorn s’ha proposat rescatar de l’oblit popular algunes danses tradicionals que de la nostra vila.

Així, cada estiu organitza tallers per aprendre a ballar aquestes danses populars que són presents a molts municipis, però amb característiques i matisos diferents.

Aquest any els tallers per aprendre a ballar el Patatuf, l’Espolsada i el Contrapàs de St. Genís es faran aquesta setmana. En concret dimecres i divendres a les 19.30h a les antigues escoles de St. Genís (ara local social) i, com sempre, gratuïtament.

Qui vulgui participar-hi, però, caldrà que s’inscrigui prèviament a través del telèfon 676 384 715 ja que les places són limitades.

Un cop apreses aquestes danses, el diumenge dia 16, es farà la Festa del Contrapàs on es posarà en pràctica tot el que s’ha aprés aquests dies conjuntament amb alumnes d’altres anys que dominen aquestes danses populars palafollenques. La música serà en directe amb la Cobla Mínima, amb servei de bar i entrepans i, de nou, al Local Social de St. Genís.

 

El Contrapàs és una dansa antiga en la què els balladors, posats en rengle i agafats de les mans, dibuixaven unes figures, tot donant la volta a la plaça, de tal manera que en acabar han de torna a trobar-se al mateix lloc de l'inici. El nom fa referència a la combinació de passos que s'havien de marcar, o sigui, un pas seguit d'una altre en direcció contrària al primer. A St. Genís, el contrapàs es ballava tradicionalment per carnestoltes.

 

 

 

El Ball de Patatuf és un ball de parelles amb una coreografia molt senzilla en la qual els balladors col·locats en forma de doble rodona, piquen de mans, fan un moviment de peus, els nois fan un mig giravolt en un sentit i després el desfan amb la seva parella i es mouen buscant la noia següent, repetint els moviments fins tornar a la parella original.

 

 

 

 

Per últim, segons el Diccionari de la Dansa el ball de l'Espolsada el descriu com un ball de temps de Carnestoltes que havia estat molt estès pel Pla del Llobregat, el Maresme i el Vallès. La mena de punteig que el caracteritzava era conegut amb el nom “d'espolsar".

 

 

 Número de visites
1485
  • Ball del Contrapàs a St. Genís
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major 11
08389 Palafolls
Tel 937620043