Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
01/06/2023 | 05:11 h
previsio
 
 
01/06/2023 | 05:11 h

Palafolls organitza i acull aquest mes de juny un cicle de ponències sobre territori i sostenibiliat

2 de juny de 2018


Aquest mes de juny Palafolls proposa debatre sobre el medi ambient a través de l'organització del cicle Territori, Sostenibilitat i Economia Circular a Palafolls. La proposta consta de dos xerrades els propers dijous 7 i 21 de juny a les 19 h a la sala de plens del consistori on es comptarà amb la participació de tècnics especialstes en medi ambient i recursos naturals. 

 

La primera taula rodona del 7 de juny tindrà com a eix de debat i exposició el tema El Maresme i els recursos forestals. L'objectiu és debatre sobre el continu augment de la superfície arbrada a Catalunya (actualment ja ocupen més de la meitat de la superfície), i com aquesta no va acompanyada d'un  increment de l'explotació dels recursos del boscos. Actualment, es calcula que només se'n treu un rendiment que fluctua entre el 25% i el 30% de la capacitat productiva de fusta dels boscos. Aquest percentatge està referit a la capacitat de regeneració i creixement que tenen els boscos per si sols. És a dir que l'extracció no aniria en detriment de la superfície forestal. En aquesta exposició es vol deixar palès com els boscos sota gestió creixen millor, són més sans i compten amb una major resiliència contra les plagues ( tomicus, processionària etc...),  i estan més previnguts contra possibles incendis forestals. També es farà especial èmfasi a reflexionar sobre la possibilitat que aquesta  situació empitjori, ja que la meteorologia extrema, major freqüència d'episodis de sequera i inundacions, provocada per l'escalfament global dificultarà l'aprofitament dels recursos hídrics.

La xerrrada anirà a càrrec de: 

Jordi Vayreda Investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) "Vulnerabilitat i resiliència dels boscos de Catalunya"

Oriol Bassa Vila: Enginyer de forests i Tècnic superior de medi ambient del Consell Comarcal del Maresme i de l’Ajuntament de Palafolls. "Els boscos del Maresme en la perspectiva del canvi global"

Jordi Bartrolí. Catedràtic Departament de Química Universitat Autònoma de Barcelona.  "Aprofitament dels boscos, Economia Circular"

 

El 21 de juny, agafarà el rellei la temàtica de l'Aigua, el seu cicle i la seva relació amb les noves energies dins una economia circular. També a les 19 h a la sala de Plens de l'Ajuntament, es xerrarà el que és un dels recursos més preuats, l'aigua, i que es troba en una situació d’escassetat. L’aigua és limitada perquè existeix en el planeta en una quantitat fixa. El cicle del aigua és un dels exemples de la natura en els quals s’emmiralla simbòlicament l’economia circular, ja que es tracta d’un procés cíclic. L’aigua mai no està quieta, però gràcies al seu cicle, la vida al nostra planeta es pot abastir. De fet, el cicle integral del aigua, que comprèn l’abastiment d’aigua potable i el sanejament i la depuració de les aigües residuals, intenta seguir aquest patró circular. Amb tot però, aquest cicle requereix energia i, és en el context de l’economia circular on les noves energies renovables adquireixin encara més valor. L’estratègia de l’economia circular es basa a reduir el consum de recursos i a assimilar els processos productius de la naturalesa, on tot residu es converteix en recurs.

L'exposció anirà a càrrec de: 

  • Fernando Cabello. Director de Medi Ambient del CCM. “Gestió centralitzada del fangs de les depuradores del Maresme i el Biogàs”.
  • Jordi Bartrolí. Catedràtic Departament de Química Universitat Autònoma de Barcelona El biogàs i la biomassa dins d'una economia circular. Jordi Bartrolí.

 

 

 Número de visites
1356
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major, 11
08389 - Palafolls
Tel 93 762 00 43