Palafolls

Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
previsio
 
 
28/01/2023 | 09:35 h
previsio
 
 
28/01/2023 | 09:35 h

El Malbaratament Alimentari

21 d'octubre de 2018


Es calcula que cada català acaba malbaratant uns 35kg d'aliments a l'any


El passat dia 15 de març es va celebrar, com cada any des de fa 35 anys, el dia internacional del consumidor. Dins d’aquest marc ens sembla interessar reflectir temes que també tenen a veure amb el consum, però des d’altres vessants. En aquest cas volíem parlar del malbaratament alimentari, doncs és sovint una realitat ignorada i que costa reconèixer, però les xifres són preocupants. Aquest malbaratament es produeix en totes les fases de la cadena alimentària però hi ha una dada que sorprèn, cada català malbarata 35 Kg d’aliments cada any.

 

Entre d’altres reflexions, podem concloure que les generacions més joves no tenen les mateixes capacitats i tècniques de conservació dels aliments i desconeixen receptes d’aprofitament que es duien a terme antigament. A més a més es manifesta una certa preocupació sobre la dieta del sector jove basada en menjar preparat i “fast food”. Malgrat tot, el col·lectiu jove està sensibilitzat amb el medi ambient donat que aquests darrers anys ha anat augmentant la consciència d’esmorzar saludable, la moda dels productes de Km0 i ecològics, els horts urbans… i cada vegada són més les persones amb inquietuds per aquestes qüestions i que canvien alguns dels seus hàbits alimentaris a mesura que s’informen, per tal de dur a terme una vida saludable, sostenible i responsable.

 

Hi ha una tendència a afirmar que l’aprofitament alimentari i la falta de planificació (planificar els menús i fer una llista de la compra) està lligat a una manca de temps. Però també preocupa el per què de tantes dificultats a l’hora de donar els sobrants dels supermercats. No s’entén que no existeixi una legislació i/o protocol que faciliti la donació dels aliments sobrants dels supermercats a bancs d’aliments. Hi ha una incomprensió per part de la població de les poques mesures que pren l’administració. Per altra banda, un sector de la població destaca les bones pràctiques de determinats supermercats que posen a la venda productes que estan a punt de traspassar la data de consum preferent o la data de caducitat amb un descompte en el seu preu final.

 

Per últim, destaquem la confusió que es produeix entre la data de caducitat i la data de consum preferent. Cal recordar que al contrari que la data de caducitat, la data de consum preferent és orientativa i ens indica la data en la qual l’aliment comença a perdre propietats però ingerir-lo no suposa cap risc.

 

Per finalitzar aquest article, i davant d’aquesta problemàtica, us donem alguns consells i trucs per evitar del malbaratament alimentari: Pensar els menús setmanals i calcular les quantitats necessàries d’aliments. Escriure una llista de la compra detallada amb només els aliments que necessitem. Cercar una bona disposició dels aliments a la nevera, els productes encetats i que es poden fer malbé millor tenir-los a la vista. Alguns aliments millor fora de la nevera donat que conserven millor les seves propietats i duren més sense fred. Fixar-se en l’etiqueta, no hem de confondre la data de consum preferent amb la data de caducitat.

 Número de visites
1113
Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona
Plaça Major 11
08389 Palafolls
Tel 937620043